Omtale: Darwinium – slik ble vi til

Tittel: Darwinium – slik ble vi til
Medvirkende: Fiona Munro (forfatter), Katie Scott (illustratør), Rune R. Moen (oversetter)
Forlag: Fontini
Utgivelsesår (Norge): 2017
Emner: utviklingslæra

Den fjerde boken i «museums-serien» er nå ute, og nok en gang er det en fryd for alle sansene.

De som har lest de andre bøkene i serien, Animalium (2014), Historium (2015) og Botanikum (2017) vet hva dette dreier seg om. Her er det fantastiske illustrasjoner, spennende og interessante emner og pedagogisk lagt opp. Serien har virkelig klart å gjennskape museumspedagogikken mellom to permer – den største forskjellen er at ingen blokkerer utsikten til montrene.

Hvor vi tidligere i serien har vært gjennom dyrenes verden og artenes utvikling, verdenshistorien og utviklingen av sivilisasjoner, og planter og trær, tar vi nå turen innom museet for utviklingslæren. Med andre ord: hvordan dyr, mennesker og planter ble til. Ikke en liten oppgave, men kanskje den viktigste.

Faktisk har det verken vært planter eller dyr på jorden i 90 prosent av planetens historie.

Boken er inndelt i saler, hvor hver sal tar for seg ett stadium i utviklingen. Sal 1, Prekambrium, som er den første perioden av jordklodens historie og den perioden hvor det første enkle livet oppstod, er datert til 4,6 mrd. – 541 mill. år siden. Sal 4, Kenozoikum, er like ved «utgangen» og avslutter med mennesket – som første gang dukket opp for to og en halv million år siden. Og mellom sal 1 og 4 er vi innom de viktigste og største begivenhetene i utviklingen av dyr, mennesker og planter. Mye av dette er kjent for mange, noe er aldeles ukjent. Men bokens virkelige styrke ligger i formidlingen: korte tekster og avsnitt, fargerike illustrasjoner og forståelig språk. Noen fremmedord finnes selvsagt, men de er godt forklart, og er i grunn med på å gjøre boken til den eksotiske opplevelsen den er. Det er utrolig hvordan de har klart å putte alle disse milliardene av år mellom to permer uten at man føler man går glipp av noe eller at man stresser seg gjennom; alt av informasjon og fakta er nøye dosert, og som en spenningsbok klarer man ikke å legge den fra seg.

Dette er boken for alle, og kanskje spesielt de som fra før av sverger til dinosaurbøker. Her blir dinosaurene kun en brikke i et gigantisk puslespill, noe som kan fascinere hvem som helst.

Anbefaler alle også å sjekke ut de andre bøkene i serien – dette er kunnskapsformidling på sitt beste.

Advertisements

Forfatter: faktaboksen

Brenner for å skape leselyst for barn og unge. Mener at fagbøker er en viktig sjanger i så måte.